• Maan hiljaisten manifesti

    Ajatteletko ensin ja avaat suusi vasta sitten? Vaivaannutko, kun myyjä lähestyy sinua kaupassa? Oletko luovimmillasi ryhmässä vai yksinäsi? Työmarkkinoilla arvostetaan seurallisuutta ja puheliaisuutta, työntekijän on brändättävä itsensä, säteiltävä itsevarmuutta ja tehtävä muihin vaikutus. Mutta mitä jos ei halua pitää meteliä itsestään?

    Introvertit palauttaa hiljaisten tyyppien maineen. Osa meistä ideoi parhaiten itsekseen, puhuu harkiten ja pohtii päätöksiä tarkkaan. Monet ongelmat niin töissä kuin kotonakin kumpuavat introverttien ja ekstroverttien eroista. Miten nämä persoonallisuustyypit eroavat toisistaan? Miten ongelmia tulisi ratkoa? Entä voiko ekstrovertiksi opetella - ja onko siinä järkeä?

    Introvertit on valaiseva ja viihdyttävästi kirjoitettu tietokirja introverttien maailmaan. Se kertoo, miten introverttien ja ekstroverttien ominaisuudet täydentävät toisiaan, ja yhteistyö kukoistaa toisen vahvuuksia kunnioittaen. Kirjan lopussa on myös persoonallisuustesti, joka kertoo, kumpi luonnetyyppi kuvaa sinua parhaiten.

    Linus Jonkman Introvertit

    • Atena
    • 2015
    • 296 sivua
    • Luettu pokkariversiona

Linus Jonkman

Introvertit

Linus Jonkman on introvertti, joka on kirjoittanut kärkkään opastyylisen kirjan introversiosta. Luin kirjaa introverttinä nyökytellen ja hymähdellen. Tweettasin lukemisen aikana moneen kertaan, sillä kirjassa kuvattiin myös loistavasti introvertin käyttäytymistä Internetissä. Minun introversiotani on nimittäin moneen kertaan epäilty ja haastettu, koska olen netissä aktiivinen ja sosiaalinen. Ja ehkä myös siksi, että olen opetellut pärjäämään paremmin myös livetilanteissa. Silti tunnen itseni niin hyvin, että olen 200% varma introversiostani ja syleilen luoteenpiirteitäni.

Humoristinen Introvertit valittiin Ruotsissa vuoden 2014 henkilöstöalan parhaaksi teokseksi, enkä yhtään ihmettele, sillä kirja on mukavan selkokielisesti kirjoitettu. Jonkman välillä unohtuu jaarittelemaan hieman samoista asioista, mutta kirjan teema onkin melko yksipuolinen. Myös kärjistäminen ja vastakkainasettelu on voimakasta, mutta ilmeisen odotettavissa – antaahan kirja nimittäin jokaisen kappaleen lopuksi vinkkejä ekstroverteille, jotta he ymmärtäisivät introvertteja paremmin ja osaisivat ottaa heidät paremmin huomioon.

Ylläoleva tweetti aiheutti somessa melkoisen mylläkän, kun ekstroverttien mielestä tekstissä oli jotenkin ikävä kaiku. Voin kuvitella että ekstroverttia ärsyttää tämäntyyppisen tekstin lukeminen, mutta introverttinä olin lähinnä riemuissani siitä, että joku kuvaa asiat niin kuin minä introverttina koen.

Tweettasin vain pari sivua, mutta se kiteytti monen silmissä koko kirjan. Kirjan lopussa kehutaan myös ekstrovertille tyypillisiä luonteenpiirteitä, eli se ei ole ollenkaan introvertin ylemmälle tasolle nostamista ja ekstrovertin lyttäämistä, jollaisena moni sanoman jotenkin on kokenut. Elisa kirjoitti Twitter-keskustelun pohjalta ansiokkaan tekstin, ”Miksi ekstrovertti älähtää, vaikkei kalikka lennä?”.

Summaisin kirjan oikein mainioksi oppaaksi ekstroverteille, mielenkiintoiseksi tietokirjaksi ambiverteille ja heille, joiden itsetuntemus tai kiinnostus ei salli heidän identifoitua tiukasti mihinkään luonnetyyppiin sekä itsensäboostaajaksi, itsevarmuusseerumiksi ja puhtaasti hyväksi faktapitoiseksi viihteeksi introverteille. Neljä kautta viisi.

Raskasta lukemista Kevyttä lukemista

Roni "Rolle" Laukkarinen on lukemiseen uudelleen täysiä hurahtanut entinen lukutoukka, elämäntapanörtti, joka pitää lukemisen lisäksi kirjoittamisesta, yrittämisestä, pianon soittamisesta, elektronisen musiikin säveltämisestä, retropeleistä ja rauhallisuudesta.

Reaktiot

Vaadittu kenttä